Brouwerij Stijl en de Barrel Aged Viking Stouts

Gepubliceerd op 25 maart 2024 om 14:47

Zeezout en vanille in een imperial stout, hoe kom je daarop?

Wij genieten enorm van zware, volle, imperial stouts. Bieren die schenken als olie, een vol mondgevoel, zware echte genietbieren. Zoet, maar zeker ook een goede bitter als tegenhanger. Niet de karamel, koekjes, pindakaas, mokka, hazelnoten toetjes, maar de espresso, donkere chocolade, geroosterde gerst en bittere hoptonen versie. En vaak nog mooier, de barrel aged varianten, gerijpt op oude whisky vaten.

Barrel aging was in onze hobbybrouwtijd nog niet mogelijk, dus we gingen op zoek naar mogelijkheden om hier zo dicht mogelijk bij in de buurt te komen. We vonden inspiratie op verschillende plaatsen en hebben die gecombineerd.

Inspiratie voor de basis

De houten drankvaten waarin bieren gerijpt worden geven aroma’s af, zoals vaak ook vanille uit het eikenhout. Dus subtiel toevoegen van vanille aan een imperial stout was stap één.

In Florida zagen we houten vaten die een tijd in de zee werden geplaatst. Zeezout trok in het hout. De rum werd hierin afgevuld en gerijpt. Het zeezout zorgde naast smaakversterking ook voor een afronding van de aanwezige smaken in de rum. De scherpe randjes gingen er vanaf. Voor ons klonk dit als precies wat we zochten.

Een bier dat wordt gerijpt op houten drankvaten mag niet te dun zijn in body en smaak, anders blijft het niet overeind. Hiermee hebben we rekening gehouden bij het recept voor de Stijl Russian Imperial Stout. Één van onze eerste commerciële bieren in 2015, prijswinnaar in de Dutch Beer Challenge en later de basis van onze barrel aged reeks, de Viking Stouts.

 

Waarom Viking Stouts?

Voor ons was dit logisch als we kijken naar het bier: Zwaar, stoer, donker, sterk, zeezout. De strijdvaardige zeevaarders uit Scandinavië zijn een bijna oneindige bron aan inspiratie. De Noorse mythologie en geschiedenis van de vikingen konden de basis zijn voor verhalen en titels voor bieren.

Alle barrel aged bieren in de viking reeks krijgen een eigen verhaal. Dit is geïnspireerd op het karakter van het bier, ontstaan in combinatie met het betreffende vat en dus ook de drank waar dit vat eerder voor is gebruikt. Anneke verwerkt dit ook in het ontwerp voor het etiket. Bijvoorbeeld REYK, waarbij de ‘rook’ van de geturfde Lagavulin whisky de naam en rook op het label geïnspireerd hebben.

Inmiddels hebben we 12 barrel aged Viking bieren gereleased en hiernaast ook de MIDNIGHT SPECIAL collab met SpierBier als extraatje. En we zijn zeker nog niet klaar!

 

Diversiteit in barrel aged Stijl bieren

We kiezen een brede diversiteit drankvaten omdat het interessant is om te zien wat ze doen met het basisbier. En ook omdat geturfde bieren heel mooi zijn, maar niet gewaardeerd worden door iedereen. REYK is het eerste barrel aged bier met de BK716 Black Barley Wine als basis in plaats van de Imperial Stout. En met SKALLI experimenteren we buiten de paden met een Mezcal drank en toevoeging van kaneel en chili pepers, Mexicake Stijl. Zo blijft het ons, en jullie waarschijnlijk ook, fascineren en uitdagen.

Wanneer we een vat uitgekozen hebben weten we nooit precies wat het met ons bier doet. Je zult proeven dat barrel aged bieren met exact hetzelfde basisbier toch heel verschillend smaken als ze gerijpt zijn op verschillende vaten. Ook weten we niet precies na hoeveel tijd de balans precies goed is om het bier af te vullen op fles. Onderzoeken hebben uitgewezen dat langer zeker niet altijd beter is. Veel van onze bieren laten we rond de 6 maanden rijpen, maar bij sommige bieren wordt dit een jaar. Dit heeft te maken met hoe sterk de smaken van het vat of de drank zijn. Bijvoorbeeld bij geturfde whisky kan dit al snel gaan overheersen. En wanneer we een vat meerdere keren gebruiken is er natuurlijk al een deel van de smaak verdwenen. Het proeven tussendoor is een verschrikkelijk heerlijke klus.

 

Fles en geen blik?

Misschien is opgevallen dat alle barrel aged bieren op fles worden afgevuld en niet op blik. Brouwerij Stijl kiest ervoor zoveel mogelijk bieren op blik af te vullen. Zie voor onze argumenten eerdere blogs en Social Media berichten.

Barrel aged bieren worden meestal gerijpt in vaten van 150 tot 300 liter per stuk. Dit betekent een zeer kleine hoeveelheid om te bottelen en hiervoor een blikkenlijn opstarten en instellen is te veel gedoe en verlies. Daarom worden deze bieren nog op fles afgevuld.

Dit betekent ook nagisting op fles, waardoor de ontwikkeling van het bier doorgaat. Dus zal de smaak vers anders zijn dan een tijd later. Deze zware bieren zijn ideale kandidaten voor rijping en worden in onze ervaring vaak alleen maar mooier en meer gebalanceerd naar mate van tijd. Dus probeer zo’n barrel aged viking bier maar eens een paar jaar te laten liggen voor je hem proeft!

 

Gaat het ook wel eens mis?

Eigenlijk, afkloppen, gaat het tot nu toe heel vaak goed. Zonder geïnfecteerde bieren of hele rare bijsmaken. Helaas hebben we de SKEGG nooit in de verkoop kunnen plaatsen omdat hierbij het koolzuur niet goed werd opgenomen in het bier. Gelukkigen hebben hem kunnen proeven op het Flevo Bier Festival in november 2023. Maar ondanks dat we het niet hebben kunnen verkopen in deze vorm zullen we het niet weggooien, want de smaak van de Viking Stout op Barbados Rum is prachtig. Later meer hierover dus…

 

Nu en in de toekomst

Heb jij al onze barrel aged bieren al geproefd? Op dit moment kun je nog een aantal bieren van de barrel aged Viking reeks krijgen in onze webshop: MJÖLNIR, LEIF, SKALLI, REYK en daarnaast de MIDNIGHT SPECIAL. Sommige bieren zijn bij ons uitverkocht maar nog beschikbaar bij lokale of landelijke verkooppunten. En natuurlijk liggen er mooie vaten te rijpen met de nieuwe 3?!? barrel aged bieren. Binnenkort gaan we ze proeven en kijken wanneer ze worden afgevuld op de unieke met de hand genummerde flessen.

 

Overzicht van de Stijl barrel aged Viking bieren tot maart 2024:

  1. DESTINY Mystery Orkney Whisky BA Viking Stout
  2. FATE Caol Ila Whisky BA Viking Stout
  3. SKALD Double Oaked Woodford Reserve BA Viking Stout
  4. SAGA Inchgower Whisky BA Viking Stout
  5. SKALD Double Oaked Woodford Reserve BA Viking Stout, tweede rijping
  6. TOTEM Jamaica Rum BA Viking Stout
  7. SPIRIT blend Wild Turkey Bourbon en Tullibardine Whisky BA Viking Stout
  8. MJÖLNIR Lagavulin Whisky BA Viking Stout
  9. SKEGG Barbados Rum BA Viking Stout
  10. LEIF Indiane Rye Whiskey BA Viking Stout
  11. SKALLI Mezcal BA Mexicake Viking Stout
  12. REYK Lagavulin Whisky BA Black Barley Wine

 

Reactie plaatsen

Reacties

Henk Klijn
een maand geleden

Stuk voor stuk geniet bieren, echt toppers. Ik vind ook de "etiketten" reeks goed gekozen, duidelijk herkenbaar eigen Stijl.